Do health care directives from another state work in Florida?
Zacharia Frey PLLC. Updated November 2026.
Yes, if they were valid where signed. Florida honors out-of-state advance directives. Florida providers move faster with Florida forms, out-of-state living wills are often written around different conditions, and most plans brought here lack a designation of pre-need guardian.
What Florida honors
An advance directive signed in another state in compliance with that state's law, or Florida's, is valid in Florida. That includes a health care proxy and a living will.
Where the friction is
Hospitals and doctors here know the Florida designation of health care surrogate. Florida's living will addresses a terminal condition, an end-stage condition, and a persistent vegetative state; an older out-of-state form may describe other conditions. HIPAA authorizations are often too narrow to let family members get information when they need it.
What's usually missing
A designation of pre-need guardian names the person you want appointed if a guardianship is ever needed. Under Florida law, the person you name is presumed entitled to serve. Plans from other states rarely include one.
How we Floridize it
A Florida designation of health care surrogate, living will, HIPAA authorizations, and designation of pre-need guardian, with the old documents revoked in writing once the new ones are signed.
How this shows up on a scorecard
- Works With FrictionNew York health care proxy, valid but unfamiliar to local providers.
- MissingNo designation of pre-need guardian.
Illustrations, not real clients.
Common questions
- Is my health care proxy from another state valid in Florida?
- Yes, if it complied with the law of the state where you signed it, under section 765.112, Florida Statutes.
Law cited on this page
- § 765.112, Fla. Stat. (Florida Statutes)
- § 765.202, Fla. Stat. (Florida Statutes)
- § 765.302, Fla. Stat. (Florida Statutes)
- § 744.3045, Fla. Stat. (Florida Statutes)
- 45 C.F.R. § 164.508 (Code of Federal Regulations)
General information about Florida law, not legal advice for your situation. Reading it does not create an attorney-client relationship.